V januári poskytli banky medziročne o polovicu viac úverov na bývanie

05.03.2013 Bratislava

Bratislava 5. marca (TASR) - Slovenské banky poskytli v januári tohto roka úvery na bývanie v celkovom objeme 237 miliónov eur. Ide tak o medziročný nárast o 55 %. "Aktuálnych 237 miliónov z januára 2013 naznačuje, že tento rok bude v segmente financovania bývania veľmi silný, pričom ho nebudú ťahať nové úvery, ale výhodnejšie refinancovanie existujúcich," uviedol analytik poradenskej spoločnosti Fincentrum Andrej Porázik.

Prvý mesiac tohto roka bol pre banky silný aj z pohľadu spotrebiteľských úverov. A to aj napriek tomu, že úroková sadzba na úrovni 14,49 % bola historicky druhá najvyššia. Spoločnosti poskytli celkovo spotrebné úvery za 83 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 15,1 %.

Na druhú stranu segment stavebných úverov zaznamenal v januári 2013 medziročný pokles. Banky celkovo poskytli úvery tohto typu v objeme 1,3 milióna eur, čo bolo oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka menej o 27 % a medzimesačne o 16 %. Priemerná úroková sadzba klesla z 4,91 % v decembri 2012 na 4,84 %.

"Objem stavebných medziúverov síce medziročne vzrástol o 9 % na 19 miliónov eur, ale stavebné sporiteľne už zažili aj lepší začiatok roka," skonštatoval analytik. Ako dodal, stavebným sporiteľniam sa darí najmä v období, keď klasické banky sprísňujú úverové štandardy. Ak budú banky v tomto roku pokračovať v dobrých výsledkoch, Porázik očakáva, že stavebné sporiteľne budú "ťahať za kratší koniec".
 

Vyberte región